Uwielbiam jagodowe desery. Może dlatego, że moje urodziny wypadają w szczycie sezonu jagodowego. Moja mama często je wykorzystywała, gdy robiła dla mnie tort urodzinowy. Obecnie sama często po nie sięgam przygotowując tort dla siebie. Sezon na jagody leśne jest dość krótki. Na szczęście można mieć odrobinę lata w środku zimy – wystarczy zrobić zapasy owoców i zamrozić je.

Tym razem zdecydowałam się na jagodowe monoporcje serca. Połączenie jagód z żelką limonkowo – jogurtową jest wspaniałe. Natomiast polewa lustrzana nadaje temu prostemu deserowi elegancki charakter.

jagodowo-limonkowe monoporcje w kształcie serc

Wszystko oprócz polewy można przygotować wcześniej i zamrozić. A pracę nad deserem można rozłożyć na kilka dni co jest dość istotne jeżeli masz w domu absorbującego dwulatka.

Zazwyczaj pracę nad takim deserem dzielę następująco:
  • dzień 1 – Przygotowuję żelkę i zamrażam ją. Piekę biszkopt.
  • dzień 2 – Robię mus, składam deser w formie silikonowej i wszystko mrożę. Tak przygotowane monoporcje czekają do dnia w którym chcę je podać.
  • dzień 3 – Przyrządzam polewę lustrzaną, oblewam nią zamrożone monoporcje serca. Jeszcze w tym samym dniu serwuję deser gościom.

Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu to bez problemu biszkopt, żelkę i mus zrobisz w jeden dzień.

Jak zrobić monoporcje serca?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • forma silikonowa do monoporcji w kształcie serc
  • forma silikonowa na żelki w kształcie półkul (taką samą możesz kupić również w polskim sklepie, jednak jest sporo droższa)
  • foremka w kształcie serca – rozmiar dobieram tak, aby wycięty biszkopt pasował do otworu formy silikonowej do monoporcji
  • sztywna podkładka (ja używam podkładki korkowej), na której umieszczam i przenoszę wypełnioną formę silikonową. Bez takiej podkładki forma silikonowa będzie się wyginać przy przenoszeniu, a jeszcze płynna zawartość z pewnością się wyleje.
  • termometr cukierniczy (Dobry termometr bezdotykowy, który używamy do mierzenia temperatury dziecku, też się nada – pamiętaj jednak, że temperatura na powierzchni polewy może się trochę różnić od tej w środku.)
  • podkłady do deserów tzw. bankietówki
  • forma do pieczenia o wymiarach 26×22 cm
  • waga kuchenna (np. taka)
  • barwniki spożywcze – żelowy do zabarwienia polewy oraz złoty w proszku do ozdobienia gotowych monoporcji
  • pędzelek do oprószenia deseru barwnikiem w proszku
  • duża blacha z piekarnika zabezpieczona folią spożywczą (dzięki temu unikniesz czyszczenia blachy z zastygniętej polewy, która spłynęła z monoporcji)
  • ruszt z piekarnika lub kratka
  • tarka kuchenna
  • mikser
  • miska, garnek
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!
Narzędzia potrzebne do wykonania monoporcji: Silikonowa forma w kształcie serc, silikonowa forma w kształcie półkul, wykrawaczka w kształcie serca, barwnik spozywczy w żelu, złoty barwnik w proszku, pędzelek, podkłady pod monoporcje - bankietówki.

Opis wykonania jagodowo-limonkowych monoporcji – krok po kroku:

Z podanych składników otrzymasz 8 monoporcji. Biszkoptu jest więcej niż na 8 porcji. Żelki zazwyczaj też wychodzi więcej – ale jest tak dobra, że na pewno się nie zmarnuje.

Biszkopt*

  • 2 jaja
  • 50 g drobnego cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 16 g skrobi ziemniaczanej
  • 13 g masła

Pół godziny przed rozbiciem, jaja wkładam do pojemnika z ciepłą wodą, aby je ogrzać. Masło rozpuszczam w małym garnuszku i odstawiam do przestudzenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam do miski i odstawiam. Ogrzane jaja wbijam do misy miksera i ubijam razem z cukrem do uzyskania bardzo jasnej i puszystej masy – mojemu mikserowi zajmuje to około 10 minut. Do ubitej masy jajecznej dodaję przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszam szpatułką. Na koniec dodaję przestudzone masło i mieszam ostrożnie tylko do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje zniszczenie powstałych podczas ubijania jaj pęcherzyków powietrza, a co za tym idzie – biszkopt nie wyrośnie.

Ciasto przelewam do prostokątnej formy o wymiarach 26 x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt wkładam do piekarnika nagrzanego do 170° C i piekę przez około 12 minut lub do tzw. “suchego patyczka” – wbijam patyczek i sprawdzam czy jest suchy czy oblepiony surowym ciastem.

Gdy biszkopt wystygnie, foremką w kształcie serca wycinam podstawę deseru.
Wycinanie serc z biszkoptu. Mata silikonowa, wykrawacz w kształcie serca.

Na poniższym zdjęciu widać, że rozmiar wykorzystanej przeze mnie foremki pasuje idealnie do formy silikonowej.
Silikonowa forma do monoporcji w kształcie serc, wykrawacz w kształcie serca.

 

Żelka limonkowo – jogurtowa (przepis)

  • 2 limonki (potrzebny będzie sok i skórka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 70 g jogurtu naturalnego

Limonki dokładnie myję i wyparzam. Ocieram skórkę i wyciskam sok.

Jak przygotować żelkę limonkową do monoporcji.

Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i odstawiam do napęcznienia. Sok, skórkę z limonki i cukier podgrzewam w garnuszku do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaję jogurt i wszystko delikatnie podgrzewam. Garnek zdejmuję z palnika i do ciepłej masy dodaję napęczniałą żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia. Pamiętaj, żeby nie dopuścić do wrzenia – żelatyna starci wtedy swoje właściwości.

Przelewam masę do silikonowej formy w kształcie małych półkul. Zanim jednak to zrobię to pod silikonową formę wkładam sztywną podkładkę – dzięki temu formę, wypełnioną jeszcze płynną żelką, bez problemu udaje mi się włożyć do zamrażarki.
Jak przygototwać żelkę limonkową do monoporcji. Forma silikonowa w kształcie półkul.

 

Mus jagodowy – przepis

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g jagód (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 50 g cukru
  • 10 g żelatyny

Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i odstawiam do napęcznienia.

Jagody (mrożonych nie rozmrażam), sok z limonki i cukier umieszczam w garnku i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru. Zdejmuję z palnika i przecieram przez sitko, aby pozbyć się skórek.

Do gorącego puree z jagód dodaję napęczniałą żelatynę i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę, ale nie pozwalam masie stężeć.

Schłodzoną śmietanę kremówkę umieszczam w misie miksera i ubijam. Do ubitej śmietany dodaję przestudzone jagodowe puree i delikatnie mieszam szpatułką do połączenia.

Złożenie monoporcji serc

1. Podobnie jak przy żelce limonkowej, silikonową formę w kształcie serc umieszczam na sztywnej podkładce.

2. Napełniam otwory musem jagodowym do około ¾ wysokości foremki (lub minimalnie mniej). Mus możesz nakładać łyżką albo przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do formy.

3. Na środku umieszczam żelkę.
Składanie monoporcji w silikonowej formie w kształcie serc. Mus jagodowy, żelka limonkowa.

4. Przykrywam żelkę odrobiną musu.
Składanie monoporcji w silikonowej formie w kształcie serc. Mus jagodowy, żelka limonkowa.

5. Na wszystko nakładam biszkopt w kształcie serca i delikatnie dociskam. Tak przygotowane monoporcje serca wkładam do zamrażarki najlepiej na całą noc.
Składanie monoporcji w silikonowej formie formie w ksztalcie serc. Mus jagodowy, żelka limonkowa, biszkopt.

Polewa lustrzana (mirror glaze) – przepis*

  • 75 ml wody
  • 150 g cukru
  • 100 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 175 g białej czekolady
  • 10 g żelatyny
  • barwnik żelowy w dowolnym kolorze (próbowałam użyć barwnika w proszku, ale niestety nie udało mi się go dokładnie rozpuścić w polewie)

Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i odstawiam do napęcznienia.

Wodę z cukrem podgrzewam w garnku do rozpuszczenia się cukru. Dodaję mleko skondensowane, mieszam do połączenia i podgrzewam. Garnek zdejmuję z palnika i dodaję połamaną na kawałki czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Mieszam wszystko do rozpuszczenia się czekolady i żelatyny. Dodaję barwnik spożywczy i mieszam do połączenia. Dodatkowo można wszystko zmiksować blenderem, choć z doświadczenia wiem, że nie jest to konieczne.

Następnie przecieram polewę przez drobne sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykrywam folią spożywczą tak, aby folia stykała się z polewą – dzięki temu nie powstanie nam na powierzchni kożuch. Odstawiamy do uzyskania temperatury 32 – 35°C.

Polewę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Następnego dnia należy ją podgrzać do temperatury 32 – 35°C w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przetestowałam tę metodę bo myślałam, że zaoszczędzę trochę czasu. Jednak nie posiadam mikrofalówki, a rozpuszczenie i podgrzanie polewy w kąpieli wodnej zajęło mi więcej czasu niż przygotowanie nowej.

Dlaczego monoporcje oblewamy polewą lustrzaną w dniu podania? Ponieważ z każdym kolejnym dniem polewa traci na wyglądzie.

Dekoracja deseru polewą lustrzaną

1. Dużą blaszkę z piekarnika owijam folią spożywczą. Na blaszkę ustawiam metalową kratkę lub ruszt z piekarnika.

2. Z formy silikonowej wyciągam zamrożone serca musowe i układam je na kratce.

oblewanie monoporcji polewą lustrzaną

oblewanie monoporcji polewą lustrzaną

3. Gdy polewa uzyska odpowiednią temperaturę, czyli 32 – 35°C, polewam nią zamrożone musy.

oblewanie monoporcji polewą lustrzaną

4. Całość posypuję odrobiną złotego barwnika w proszku – barwnik nabieram na pędzelek i delikatnie oprószam nim monoporcje serca.

jagodowo-limonkowe monoporcje serca w polewie lustrzanej5. Niestety bardzo dużo polewy spływa z deseru, ale jest to nieuniknione, jeżeli chcesz uzyskać ładny efekt. Im chłodniejsza polewa tym gęstsza, jednak zbyt gęstą polewę będzie trudno rozprowadzić po zamrożonym musie.

6. Czekam chwilę, aż nadmiar polewy spłynie i przekładam monoporcje na talerz lub na podkłady do deserów tzw. bankietówki. Dzięki takim podkładom nie muszę się stresować przenoszeniem monoporcji z patery na talerzyk mojego gościa. Nie zwlekaj zbyt długo z przełożeniem deseru na talerz lub podkład po polaniu polewą ponieważ polewa zastygnie zbyt mocno i trudno będzie się pozbyć zwisających sopli – ja przekładam monoporcje za pomocą noża, a zwisające sople z polewy “podwijam” delikatnie pod spód drugim nożem

jagodowo-limonkowe monoporcje serca w polewie lustrzanej

7. Wszystko chłodzę w lodówce. Jeszcze tego samego dnia podaję swoim gościom.

jagodowo-limonkowe monoporcje serca w lustrzanej polewie

jagodowo-limonkowe monoporcje w lustrzanej polewie

jagodowo-limonkowe monoporcje serca w lustrzanej polewie

jagodowo-limonkowe monoporcje serca w lustrzanej polewie

 

Jagodowo-limonkowa rozkosz czyli monoporcje serca w lustrzanej polewie

Wśród moich domowników i przyjaciół ten deser stał się hitem. Wszyscy byli pod wrażeniem nie tylko smaku, ale też wyglądu deseru. No może co niektórzy mieli zastrzeżenia co do poziomu słodkości polewy (mnie taka słodycz nie przeszkadza).

Smacznego 🙂
Magda

* Przy tworzeniu tego deseru inspirowałam się przepisem z bloga Moje wypieki. Zachowałam oryginalne proporcje na biszkopt i polewę lustrzaną.

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.