Sernik pistacjowy to nie była miłość od pierwszego wejrzenia. Pierwsze podejście skończyło się w śmietniku. Uznałam, że to zupełnie nie mój smak i nie rozumiem fenomenu tego wypieku. Jednak potem miałam okazję jeść przepyszny serniczek od Baking Soda i przepadłam!
Metodą prób i błędów powstał kremowy i aksamitny sernik pistacjowy na spodzie z ciasteczek oreo z polewą z białej czekolady. Jest idealny.
Żeby nie był to zwyczajny serniczek (w sensie wyglądu, bo w smaku na pewno nie jest zwykły) stworzyłam z niego proste choinki. Patyczki do lodów udają pień drzewka, czekolada to łańcuchy, a posypki – bombki. Łatwy w przygotowaniu i efektowny deser na świąteczny stół.
Skorzystałam z przepisu na sernik pistacjowy z bloga Po Prostu Pycha. Ta masa serowa okazała się najbliższa ideałowi. W przepisie wprowadziłam kilka zmian.
Spis treści
Jaką pastę pistacjową wybrać do sernika?
Do tego przepisu użyłam pasty marki Deseo – ma głęboki, pistacjowy smak i idealnie gładką konsystencję. Słyszałam jednak wiele dobrego o pastach Pi-Nuts i Krukam. Jeśli będę miała okazję je ze sobą porównać to dodam tutaj informację która wygrywa. 🙂
Najważniejsze żeby w składzie pasty było 100 % prażonych pistacji, bez dodatku soli ani innych składników. Możesz też samodzielnie zmielić pistacje w malakserze lub termomixie.
W serniku użyłam 200 g pasty pistacjowej i ta ilość jest dla mnie idealna. Są przepisy, w których zaleca się dodanie aż 400 g pasty – szczerze mówiąc dla mnie taki deser byłby niejadalny. Jeśli jesteś wielką fanką pistacji to spróbuj zwiększyć ilość do 300-400 g.
Jak przygotować idealny sernik pistacjowy w kształcie choinek?
Potrzebne narzędzia*:
- tortownica o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
- opaska do pieczenia (opcjonalnie)
- jednorazowy rękaw cukierniczy
- patyczki do lodów – drewniane (jednorazowe) lub kolorowe (wielorazowe)
- zielony barwnik do czekolady (lub barwnik żelowy)
- forma silikonowa – gwiazdki (opcjonalnie)
- masa cukrowa (opcjonalnie)
- złoty barwnik w proszku (opcjonalnie)
- posypki (opcjonalnie)
- waga kuchenna
- mikser
- silikonowa szpatułka
- garnek, nóż, łyżka, deska do krojenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Idealny sernik pistacjowy – przepis i opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji wykonasz sernik o średnicy 24 cm, z którego wykroisz 12-16 porcji.
Przygotowanie spodu z ciasteczek oreo
Użyłam ciasteczek oreo, ponieważ najlepiej komponowały się z masą serową. Testowałam również spód z herbatników i ciastek digestive, ale żaden z nich nie był tak smaczny. Jeśli nie chcesz używać ciasteczek oreo (co rozumiem bo ich skład nie jest idealny) to polecam inne kruche kakaowe ciasteczka.
Składniki:
- 350 g ciastek oreo lub neo
- 90 g masła
1. Z ciasteczek usuń nadzienie. Ciemną część rozdrobnij blenderem lub malakserem. Jasną możesz zjeść – nie będzie potrzebna.
2. Masło rozpuść w garnuszki na małym ogniu lub w mikrofalówce. Wymieszaj ciasteczka z masłem. 3. Masę ciasteczkową wsyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i wyrównaj.
4. Tortownicę umieść w lodówce na min. 30 minut.
Przygotowanie pistacjowej masy sernikowej
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- 200 g pasty pistacjowej
- 5 jajek
- 1 kg twarogu zmielonego min. 2 razy (możesz użyć zmielonego twarogu, ja użyłam Piątnicy w wiaderku)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 70 g masła z temperaturze pokojowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
1. Śmietankę podgrzej na małym ogniu prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną czekoladę i odstaw na 2 minuty.2. Wymieszaj śmietankę z czekoladą do rozpuszczenia. Dodaj pastę pistacjową i wymieszaj.
3. Jajka, twaróg i cukry wymieszaj tylko do połączenia (najlepiej użyj płaskiego mieszadła).
4. Dodaj masę pistacjową, miękkie masło i skrobię. Wymieszaj tylko do połączenia.
5. Masę wylej na schłodzony spód.
6. Piecz w temperaturze 150°C przez 50-60 minut. Najlepiej w kąpieli wodnej – formę szczelnie owiń folią spożywczą i umieść wewnątrz większego naczynia wypełnionego wrzącą wodą i w ten sposób piecz. Alternatywnie możesz użyć specjalnej opaski, która obniży temperaturę blaszki i sprawi, że sernik będzie idealnie prosty.
7. Pozostaw sernik na 30 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wystudź na blacie.
Przygotowanie polewy z białej czekolady
Składniki:
- 150 g czekolady białej
- 75 ml śmietanki kremówki
- zielony barwnik do czekolady (lub żelowy)
1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Dodaj pokrojoną czekoladę i barwnik. Odczekaj 2 minuty i wymieszaj.
2. Polewę wylej na sernik pistacjowy i wyrównaj.
3. Sernik umieść w lodówce na min. 12 godzin.
Sernik potrzebuje czasu żeby nabrać odpowiedniej konsystencji.
Sernik pistacjowy – dekoracja w kształcie choinki
Składniki:
- kilka kostek białej czekolady
- posypki, dekoracje z masy cukrowej
1. Pokrój sernik na 12-16 kawałków.
2. W bok sernika wbij patyczek, który będzie imitował pień choinki. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i przełóż ją do rękawa cukierniczego.
3. Udekoruj czekoladą sernik.
4. Od razu umieść ozdoby, które przykleją się do czekolady.
Czy to cakesicles? Można je przenosić trzymając za patyczki?
Patyczki służą tutaj wyłącznie jako dekoracja (imitują pień choinki). Co prawda da się przenieść schłodzony serniczek trzymając za patyk, ale gdy tylko zacznie się ocieplać to masa staje się na tyle miękka, że spada z patyczka.
Jeśli chcesz przygotować cakesicles to musisz zamrozić kawałki sernika razem z patyczkami, a potem zanurzać w czekoladzie (tak jak tutaj). W ten sposób ustabilizujesz nieco patyczek, jednak i tak sernik może spadać, gdy deser się ogrzeje. Po prostu tego typu masa serowa jest zbyt delikatna do cakesicles.
Dekoracje
Choinki możesz udekorować posypkami (polecamy te marki Słodki Bufet) czy samodzielnie wykonanymi ozdobami z masy cukrowej. Ja zastosowałam obie techniki. Gwiazdki przygotowałam z masy cukrowej (korzystając z takiej formy silikonowej) pomalowanej złotym barwnikiem. “Bombki” to duże kuleczki wybrane z posypek Słodki Bufet.
Deser w kształcie choinki – przepis na idealny sernik pistacjowy
Kolejny raz mam dla Ciebie szybki i prosty pomysł na pyszny deser. Mam nadzieję, że Ci się spodoba i spróbujesz samodzielnie przygotować taki sernik pistacjowy.
Smacznego!
Aneta
Skorzystałam z przepisu na sernik pistacjowy z bloga Po Prostu Pycha. W przepisie wprowadziłam kilka zmian.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!