Od jakiegoś czasu chodził za mną temat deserków ze wzorem. Już ponad rok temu zrobiłam pierwsze biszkopty ze wzorem (joconde cake), a później roladę w dynie, ale wciąż czułam niedosyt. Dlatego tym razem mam dla Was zupełnie nową odsłonę monoporcji ze wzorem.

Udało mi się, znaleźć niezwykle delikatne i puszyste ciasto, które od razu wskoczyło na moje pierwsze miejsce wśród biszkoptów. Obawiałam się, że będzie za delikatne do tego deseru, ale spisało się świetnie. Wzór również dobrze się na nim utrzymuje.

Wewnątrz umieściłam prosty mus truskawkowy. To taki prosty, domowy smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Tylko w nowoczesnej odsłonie.

Jeśli brakuje Ci tutaj zaskoczenia możesz w środku umieścić żelkę cytrynową lub truskawkową albo np. krem kokosowy. Ja przetestowałam wersję z kremem cytrynowym i wszyscy jednoznacznie uznali, że same truskawki z ciastem są wystarczająco smaczne.

Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki

Jak przygotować monoporcje ze wzorem w truskawki?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia do przygotowania monoporcji ze wzorem w truskawki, papier do pieczenia, mata siliknowa, barwniki spożywcze, szpatułka silikonowa, taśma klejąca, nożyczki, masaz jadalny, folia rantowa dorosiowe ranty, wykrawacz okrągły

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Monoporcje ze wzorem w truskawki – opis wykonania krok po kroku:

Z poniższego przepisu wykonasz 9 deserków.

Przygotowanie masy ozdobnej – przepis

Przygotowanie wzoru na deserki zajmuje trochę czasu. Jest to dość precyzyjna praca, ale popatrz na te deserki! Warto się poświęcić. 🙂
Masę możesz przygotować wcześniej i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Pamiętaj, żeby przed przygotowaniem ozdób wyciągnąć ją z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.

Składniki:

  • 15 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 białko ze średniego jaja, w temperaturze pokojowej
  • 15 g cukru pudru
  • 30 g mąki pszennej
  • barwniki spożywcze

1. Wszystkie składniki umieść w misie i miksuj do połączenia. Masa może wyglądać na zwarzoną – nie przejmuj się tym. Przygotowanie wzoru, Korzenna rolada dyniowa ze wzorem - deser na Halloween

2. Masę rozdziel do kilku misek i wymieszaj z barwnikami. U mnie były to kolory: zielony, czerwony, biały i żółty. Potem przełóż do worków cukierniczych i zabezpiecz gumką recepturką.monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, wydruk, blaszka, papier do pieczenia, masa do wzorów,

Przygotowanie szablonu

To jakiego wzoru użyjesz zależy tylko od Ciebie. Ja znalazłam kolorowankę dla dzieci z truskawką, nieco ją przerobiłam w programie graficznym i rozmieściłam tak aby 6 wzorków zmieściło się na stronie A4.  Jeśli chcesz skorzystać z tego samego wzoru to mój projekt możesz pobrać tutaj.

1. Wydrukuj (lub narysuj) wzór i dopasuj do wielkości formy. Żeby się nie przesuwał przyklej go taśmą klejącą. Pamiętaj żeby taśmę usunąć przed pieczeniem.

monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, wydruk, blaszka 2. Na wzorze umieść papier do pieczenia i przyklej go taśmą do blaszki. Jeśli używasz formy z odpinanym brzegiem to umieść wzór oraz papier w formie i zapnij boki blaszki. W ten sposób nic nie będzie się przesuwało.

monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, wydruk, blaszka, papier do pieczenia

Przygotowanie wzoru w truskawki

1. Przygotuj masy ozdobne i pisak jadalny.

monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, wydruk, blaszka, papier do pieczenia, masa do wzorów, mazak jadalny   2. Pisakiem zaznacz pesteczki w truskawkach i obrysuj kwiatek.monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, odryzowywanie wydruku mazakiem jadalnym

3. Możesz też dorysować kreseczkę, która będzie stanowiła żyłkę na listku. monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, odryzowywanie wydruku mazakiem jadalnym

4. Żółtą masą wypełni środek kwiatków. monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, malowanie wzoru kolorowym ciastem

5. Zielonym ciastem narysuj łodyżki i listek. Odstaw blaszkę na kilkanaście minut do lodówki aby masa nieco stwardniała. To zapobiegnie mieszaniu się kolorów. monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, malowanie wzoru kolorowym ciastem6. Wypełnij truskawkę.
monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, malowanie wzoru kolorowym ciastem7. I na koniec płatki kwiatka. Umieść blaszkę w lodówce do czasu przygotowania ciasta.
monoporcje ze wzorem - przygotowanie wzoru, malowanie wzoru kolorowym ciastem

Monoporcje ze wzorem – przepis na ciasto

Poniżej podaję składniki i przepis na przygotowanie jednego blatu ciasta. Przygotuj w ten sposób ciasto ze wzorem, a następnie przygotuj drugie bez wzoru (będzie Ci potrzebne na spód deserków).

Składniki (na 1 blat ciasta, pamiętaj, że będziesz potrzebowała dwóch):

  • 3 białka z dużych jaj
  • 2 żółtka z dużych jaj
  • 50 g cukru (podzielonego na dwie porcje – 25 g i 25 g)
  • 50 ml wody
  • 30 ml oleju
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1. Żółtka wymieszaj dokładnie z 25 g cukru, wodą, olejem i ekstraktem.

przygotowanie ciasta na biskwity misie, mieszanie, trzepaczka2. Do masy przesiej mąkę i wymieszaj.

przygotowanie ciasta na biskwity misie, przesiewanie mąki, sitko3. W misie miksera umieść białka. Ubijaj przez chwilę do wyraźnego spienienia.

ubijanie białek

4. Dodawaj stopniowo cukier (25 g) i ubijaj do momentu rozpuszczenia całego cukru. Możesz to sprawdzić rozcierając odrobinę masy między palcami.

przygotowanie ciasta, ubijanie białek

5. Ubite białka dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.

przygotowanie ciasta na biskwity, mieszanie, trzepaczka

przygotowanie ciasta na biskwity, mieszanie, trzepaczka

6. Schłodzony wzór wyjmij z lodówki. Usuń wszystkie taśmy klejące i kartkę z wydrukowanym wzorem. Papier z wyszprycowanym wzorem umieść na blaszce, ułóż na nim rant i zepnij papier spinkami. Jeśli nie używasz rantu ani blaszki z odpinanym brzegiem to po prostu wyłóż papierem formę.monoporcje ze wzorem - przygotowanie ciasta do pieczenia, rant do pieczenia ciast, papier do pieczenia, blaszka do ciast7. Wylej niewielką ilość ciasta na każdy wzór żeby go nie uszkodzić.
monoporcje ze wzorem - przygotowanie ciasta do pieczenia, rant do pieczenia ciast, papier do pieczenia, blaszka do ciast8. Wylej resztę ciasta i delikatnie wyrównaj.
monoporcje ze wzorem - przygotowanie ciasta do pieczenia, rant do pieczenia ciast, papier do pieczenia, blaszka do ciast9. Piecz w 170° C i piecz przez ok 15 minut (najlepiej z termoobiegiem).
monoporcje ze wzorem - pieczenie ciasta, rant do pieczenia ciast, papier do pieczenia, blaszka do ciast10. Od razu po wyjęciu z piekarnika oddziel ciasto od formy i przełóż na matę silikonową (wzorem do góry). Oderwij delikatnie papier do pieczenia. Jeśli zobaczysz, że w jakimś miejscu wzór odrywa się od ciasta to oddziel go nożem. upieczone ciasto ze wzorem, papier do pieczenia, mata silikonowa11. Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia. upieczone ciasto ze wzorem, mata silikonowa 12. Przy pomocy okrągłego wykrawacza wytnij 9 kółek ze wzorami.upieczone ciasto ze wzorem, mata silikonowa, wycinanie wykrawaczemW ten sam sposób przygotuj drugie ciasto bez wzoru.

Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki

Papier do pieczenia czy mata silikonowa?

Żeby otrzymać niepofałdowaną powierzchnię ciasta najlepiej użyć maty silikonowej. Niestety nie można pod matę włożyć wzoru, ponieważ nie będzie wystarczająco widoczny. Dlatego jedynym rozwiązaniem jest papier do pieczenia, który faluje i pozostawia na cieście wgłębienia.

Mus truskawkowy – przepis

Składniki (na 9 deserków):

  • 900 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 g żelatyny
  • 450 ml śmietanki 30% lub 36%

1. Truskawki wraz z cukrem umieść w garnuszki i podgrzewaj do czasu aż cukier się rozpuści.

przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem i sokie z cytryny, garnek

2. W małym garnuszku umieść żelatynę i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na kilka minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie postaw garnek na niewielkim ogniu i podgrzewaj tylko do rozpuszczenia żelatyny.

przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

3. Gorące truskawki przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek. Możesz użyć specjalnego sitka do przecierania, które załatwi całą robotę za Ciebie – wystarczy kilka razy zakręcić korbką.przygotowanie musu truskawkowego, przecieranie puree truskawkowego

4. Żelatynę wymieszaj z truskawkami i sokiem z cytryny. Odstaw do wystudzenia. Mieszanka powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale ważne żeby nie zaczęła tężeć.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie truskawek z żelatyną

5. W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i ubij ją. Wystarczy, że będzie “ubita na 3/4”, czyli zgęstnieje ale nie będzie jeszcze zupełnie sztywna. Dzięki temu, że śmietanka nie będzie ubijana na sztywno to nie ma ryzyka przebicia.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, ubijanie śmietany

6. Do wystudzonego musu truskawkowego dodaj 1/3 ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj. przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie śmietany z truskawkami

7. Dodaj resztę śmietanki w dwóch turach, dokładnie (ale delikatnie!) mieszając po każdym dodaniu.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie śmietany z truskawkami

Odstaw mus do momentu aż zacznie gęstnieć.

Przygotowanie rantów z folii rantowej

1. Żeby odmierzyć potrzebną ilość folii owiń nią okrągły wykrawacz i odetnij kawałek nieco dłuższy niż jego obwód.

przygotowanie rantów do deserów z folii rantowej, folia rantowa Dorosiowe Ranty, okrągły wykrawacz, nożyczki2. Umieść folię wewnątrz wykrawacza i ułóż tak żeby przylegała do jego ścianek. Sklej taśmą od zewnątrz. przygotowanie rantów do deserów z folii rantowej, folia rantowa Dorosiowe Ranty, okrągły wykrawacz3. Odwróć folię góra do dołu i ponownie włóż do wykrawacza. Sklei z drugiej strony. Tak przygotowana folia będzie wystarczająco szczelna.przygotowanie rantów do deserów z folii rantowej, folia rantowa Dorosiowe Ranty,

Monoporcje ze wzorem – składanie

1. Na twardej podkładce lub desce do krojenia umieść matę silikonową, a na niej przygotowane folie rantowe. Do rancików powkładaj krążki ciasta bez wzoru.składanie monoporcji, folia rantowa, mata silikonowa, ciasto2. Tężejący mus wlej do rantów pozostawiając miejsce na kolejny krążek ciasta. Zwróć szczególną uwagę na konsystencję musu – jeśli będzie zbyt rzadki to może wpłynąć między ciasto a folię, a nawet wypłynąć z rantu. składanie monoporcji, folia rantowa, mata silikonowa, ciasto, mus truskawkowy3. Na górze umieść ciasto ze wzorem i delikatnie dociśnij ręką.

składanie monoporcji, folia rantowa, mata silikonowa, ciasto, mus truskawkowy, ciasto ze wzorem

Deserki włóż do lodówki na kilka godzin. Potem odklej taśmy i delikatnie odwiń folię.

Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki

 

Deserki jak malowane czyli monoporcje ze wzorem w truskawki

Wzory na ciastach pasjonują mnie od dawna. 🙂 Można z ich pomocą stworzyć bardzo wiele ciekawych deserów. Mam nadzieję, że moja propozycja zainspiruje Cię do eksperymentów z tą techniką. 🙂

Dobrej zabawy!
Aneta

 

Przepis na mus truskawkowy pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Inspiracją do powstania tego deseru był ten film na Youtube.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!