Sklepowe ciepłe lody to zazwyczaj bardzo słodka bezowa pianka w czekoladowej skorupce. Lody, które przygotowałam dla Was są o niebo lepsze! Są z dodatkiem owocowego puree! Wciąż słodkie, ale z wyraźną owocową nutą.
Bazą ciepłych lodów jest beza włoska. Wybrałam kwaśne owoce – porzeczki, cytrynę i maliny, ponieważ ich kwaśny smak przełamuje nieco słodycz bezy. Im kwaśniejsze owoce tym lepiej.
Najbardziej smakowały mi lody cytrynowe i porzeczkowe. Najmniej malinowe – były znacznie słodsze. Za to dzieciom smakowały najbardziej. 🙂
Najatrakcyjniej prezentowały się lody z dodatkiem puree z czarnej porzeczki – miały ładny, fioletowy kolor (bez dodatku sztucznych barwników!).
Jak przygotować ciepłe lody w 3 smakach?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rękawy cukiernicze wielorazowe lub jednorazowe
- duża tylka w kształcie gwiazdki
- termometr cukierniczy
- szpatułka silikonowa
- mikser
- waga kuchenna
- miski, garnek
- sitko
- kolorowe posypki – polecam posypki Słodki Bufet
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Ciepłe lody w 3 smakach – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz około 8 lodów.
Do przygotowania ciepłych lodów potrzebujesz puree owocowego. Cytrynę wystarczy wycisnąć i wykorzystać uzyskany sok, natomiast pozostałe owoce najlepiej podgrzać i przetrzeć przez sitko (dokładny sposób przygotowania puree owocowego znajdziesz poniżej). Możesz także kupić gotowe puree dostępne w sklepach cukierniczych.
Puree owocowe
- Na 30 g puree potrzebujesz około 60 – 70 g owoców.
1. Owoce (mogą być mrożone) umieść w garnuszku i podgrzewaj aż rozpadną się i puszczą sok.
2. Następnie przetrzyj owoce przez sitko aby pozbyć się pestek i skórek.
Owocowa beza włoska – przepis
Składniki:
- 2 białka
- 120 g drobnego cukru (podzielone na 100 g + 20 g)
- 30 g puree owocowego (malina / porzeczka) lub 30 g soku z cytryny
- wafelki do lodów
1. W garnuszku umieść 100 g cukru i 30 g purée owocowego lub soku z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu i kontroluj temperaturę syropu za pomocą termometru cukierniczego.
2. W międzyczasie w misie miksera umieść białka i 20 g cukru. Ubijaj aż powstaną miękkie wierzchołki tzw. soft peaks (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada).
3. Gdy syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118°C zdejmij go z palnika. Zmniejsz obroty miksera i cienką strużką wlej syrop do ubijanych białek. Następnie zwiększ obroty miksera i ubijaj aż beza się wystudzi, będzie lśniąca i bardzo sztywna (może to zająć około 10 minut).
4. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i od razu wypełnij nią rożki waflowe.
Uwaga! Beza szprycowana od razu po przygotowaniu jest gładka. Im później szprycowana tym bardziej chropowata będzie jej struktura.
Przechowywanie
Lody możesz przygotować dzień wcześniej, jednak najlepiej zrobić je w dniu podania. Beza z czasem obsycha i robi się lekko gumowata. Przechowuj w lodówce w pojemniku.
Dekorowanie rożków waflowych
Wafelki możesz udekorować kolorową posypką. Zrób to zanim przygotujesz owocową bezę.
Do dekoracji potrzebujesz:
- 100 g białej czekolady
- kolorowe posypki (polecamy posypki od Słodkiego Bufetu)
1. Roztop czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Górną część wafelków zanurz w roztopionej czekoladzie.
2. Następnie obtocz w kolorowej posypce. Poczekaj aż czekolada zastygnie.
Ciepłe lody w 3 smakach – porzeczka, malina, cytryna
Wkrótce Dzień Dziecka, może z tej okazji wypróbujesz owocowe ciepłe lody?
Wszystkiego słodkiego,
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!