Cakesicles bounty to jeden z nagrodzonych pomysłów jaki pojawił się w naszym ostatnim konkursie urodzinowym pt. “Wymyśl deser na blog Cakeit.pl”. Co do tej propozycji nie miałyśmy żadnych wątpliwości – wiedziałyśmy, że to deser który musimy pokazać na blogu.
Jestem ogromną fanką batoników Bounty. A te cakesicles smakują dokładnie jak te popularne batoniki. Po ugryzieniu czekoladowa skorupka pęka i odkrywa mięciutkie kokosowe wnętrze, któremu nie można się oprzeć. Zarówno lista składników jak i proces przygotowania są bardzo proste. Do zrobienia cakesicles o smaku bounty użyłam tylko trzech produktów: deserowej czekolady, wiórek kokosowych i słodzonego mleka skondensowanego. Okazało się, że niewiele potrzeba, aby powstał pyszny deser.
Jak przygotować cakesicles bounty?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- forma silikonowa na małe cakesicles (4×7 cm)
- patyczki do cakesicles z plexi (użyłam złotych o wymiarach 8×1 cm) lub drewniane
- kolorowe posypki do dekoracji (opcjonalnie) – użyłam posypki od Słodki Bufet o nazwie “Lovely Pink”
- waga (np. taka)
- szpatułka silikonowa
- mała szpatułka metalowa
- miska, garnek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania cakesicles bounty krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz 4 małe cakesicles.
Cakesicles bounty – przepis
Formy na lody dostępne są w różnych rozmiarach. Użyłam małej formy, z której uzyskasz lody o szerokości 4 cm i długości 7 cm. Uważam, że takie małe cakesicles są w sam raz dla jednej osoby.
Składniki:
- 100 g zatemperowanej czekolady deserowej* (lub mlecznej jeżeli wolisz)
- 50 g wiórek kokosowych
- 50 g słodzonego mleka skondensowanego
- szczypta soli
*Będziesz potrzebowała zatemperowanej czekolady. Na szczęście temperowanie nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać – wystarczy, że delikatnie rozpuścisz czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Szczegółowy opis tego procesu znajdziesz we wpisie:
Przygotowanie skorupek z temperowanej czekolady
1. Zatemperowaną czekoladą wysmaruj dokładnie formę do cakesicles. Postaraj się, aby warstwa nie była zbyt gruba. Gdy wypełnisz czekoladą wszystkie otwory, uderz formą o blat, dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza, które mogły powstać podczas mieszania.
2. Małą szpatułką zbierz nadmiar czekolady wystający poza wgłębienia.
3. Włóż patyczki zanim czekolada stwardnieje i zalepi otwór. Moje patyczki były złote tylko z jednej strony, dlatego włożyłam je do formy kolorem do dołu, tak aby po wyjęciu złoto było po odpowiedniej stronie.
W niektórych formach patyczki opadają w dół i zatapiają się w czekoladzie, dlatego na czas zastygania czekolady obciążam je z drugiej strony np. zwiniętą matą silikonową (tak jak na zdjęciu).
4. Odstaw formę aby czekolada zastygła. Możesz przyspieszyć ten proces i włożyć formę na kilkanaście minut do lodówki. Przed przenoszeniem warto umieścić formę na sztywnej podkładce lub desce do krojenia.
wypełnianie formy kokosowym nadzieniem
1. Gdy czekolada zastyga, przygotuj kokosowe nadzienie. W misce wymieszaj wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym oraz szczyptą soli.
2. Wypełnij formę kokosowym nadzieniem. Delikatnie ugniataj łyżką masę, nie zostawiając pustej przestrzeni (również pod patyczkiem). Nie wypełniaj formy po same brzegi, tylko zostaw około 2 mm wolnego miejsca na czekoladę.
3. Przykryj kokos warstwą temperowanej czekolady i rozsmaruj szpatułką. Zbierz nadmiar czekolady z formy silikonowej tak aby po wyjęciu lody miały równe brzegi.
4. Tak przygotowane lody włóż do lodówki co najmniej na godzinę. Po schłodzeniu wyjmij je z formy. W tym celu odegnij formę w dół, aż cała powierzchnia czekolady odklei się od formy, a potem popchnij patyczek do środka.
Jak udekorować cakesicles o smaku bounty?
Kolorowe posypki
Roztop odrobinę czekolady (użyłam tej samej czekolady, którą pokryte są cakesicles) i przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego. Następnie odetnij końcówkę i wyszprycuj czekoladowe paski przechodzące przez całą szerokość cakesicles. Zanim czekolada zastygnie posyp kolorową posypką (bardzo polecam posypki firmy Słodki Bufet, ja użyłam mieszanki o nazwie Lovely Pink).
Wiórki kokosowe
Zamiast posypki cukrowej użyj wiórków kokosowych.
Złoty barwnik spożywczy
Innym sposobem na dekorację może być złoty barwnik w proszku. Wymieszaj barwnik ze spirytusem, a następnie nabierz na pędzelek i spryskaj czekoladę. Powstaną złote kropeczki, które będą świetnie współgrały z ciemną czekoladą.
A może sama czekolada?
Dobrze zatemperowana czekolada też ma swój urok, jest gładka i błyszcząca. Dlatego możesz zdecydować się na takie golaski. 🙂
Jak czyścić formę silikonową?
Może się zdarzyć, że po wyjęciu z formy na czekoladzie widoczne będą nieestetyczne smugi. Jeżeli czekolada została dobrze zatemperowana to winowajcą jest prawdopodobnie źle umyta lub źle wysuszona forma. Dlatego przed użyciem umyj formę w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Następnie przelej wrzątkiem i odstaw do całkowitego wysuszenia lub wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym.
Cakesicles bounty czyli popularny batonik w wersji na patyku
Dasz się skusić na tą kokosowo-czekoladową rozkosz?
Wszystkiego słodkiego
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!